Αρχική Άρθρα/Στήλες Μόνιμες Στήλες Πράσινη Κάρτα Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 5 : Preseason

Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 5 : Preseason

E-mail Εκτύπωση PDF

Όπως σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης καθημερινότητας, έτσι και στο ποδόσφαιρο , κάθε πλάνο  με μακροπρόθεσμες βλέψεις πρέπει να αποτελείται από ένα σύνολο μικρών χρονικών περιόδων, δομημένων σε μια χρονική αλληλουχία. Για να μιλήσουμε παραβολικά, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το ποδοσφαιρικό μακροπρόθεσμο μάνατζμεντ με ένα οικοδόμημα. Το οικοδόμημα αυτό χωρίζεται σε ορόφους και για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, «χτίζουμε» τον κάθε όροφο ξεχωριστά και μεθοδικά. Για έναν προπονητή , ο κάθε όροφος του οικοδομήματος, είναι η κάθε ποδοσφαιρική σαιζόν ξεχωριστά. Όσο καλύτερη είναι, τόσο πιο ομαλά θα κυλήσει το πλάνο του.

Για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή σαιζόν ένας μάνατζερ, θα πρέπει να δημιουργήσει και τα κατάλληλα «θεμέλια». Τις βάσεις δηλαδή που θα οδηγήσουν την χρονιά στην επιτυχία. Στο FM , αλλά και στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα, τα θεμέλια αυτά μπαίνουν κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Εκεί η κάθε ομάδα κάνει τους σχεδιασμούς και τις δοκιμές της και ετοιμάζεται για τις μάχες που θα ακολουθήσουν. Σήμερα λοιπόν η «Πράσινη Κάρτα» θα προσπαθήσει να δώσει μια συνολική πρόταση για τα καλύτερα αποτελέσματα στην καλοκαιρινή προετοιμασία.

Τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για μία σωστή καλοκαιρινή προετοιμασία, είναι ο γρήγορος μεταγραφικός σχεδιασμός , η οργάνωση ενός αναλυτικού χρονοδιαγράμματος και τα κατάλληλα προπονητικά προγράμματα.

 

Μεταγραφικός Σχεδιασμός

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι γρήγορος, ούτως ώστε το ρόστερ της ομάδας να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο με την έναρξη της προετοιμασίας. Οι λόγοι γι αυτό είναι προφανείς. Με το να έχετε στη διάθεση σας εξ αρχής όλους τους ποδοσφαιριστές της επόμενης σαιζόν, μπορείτε να σχεδιάσετε τα πλάνα σας με μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά. Επίσης και οι παίχτες θα προσαρμοστούν γρηγορότερα, καθώς ποδοσφαιριστές που έρχονται με μεταγραφή σε έναν σύλλογο στο μέσον ή προς το τέλος του καλοκαιριού, συνήθως θέλουν περισσότερο χρόνο προσαρμογής στον σύλλογο και αφομοίωσης των απαιτήσεών σας.

Προπονητικά Προγράμματα

Όσον αφορά την προπόνηση, εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα , αλλά και απαιτητικά. Πολλοί παίκτες στο FM συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα ίδια προγράμματα προπόνησης τόσο στην κανονική διάρκεια της σαιζόν όσο και στην προετοιμασία. Αυτό είναι λάθος καθώς το καλοκαίρι οι προτεραιότητες για έναν προπονητή είναι διαφορετικές. Οι βασικοί στόχοι του είναι, αφενός να χτίσει μια καλή φυσική κατάσταση στους παίκτες για να έχουν αυξημένες αντοχές μέχρι το τέλος των υποχρεώσεων τους και αφετέρου να «δέσει» την ομάδα με βάση τις τακτικές του απαιτήσεις, για να επιτύχει τον μεγαλύτερο βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας με την έναρξη της σαιζόν.

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε ειδικά προπονητικά προγράμματα για την καλοκαιρινή σας προετοιμασία (Preseason) , τα οποία δίνουν έμφαση στην φυσική κατάσταση (Strength + Aerobics) και στην τακτική λειτουργία (Tactics) . Τα προγράμματα χωρίζονται στις υποκατηγορίες  Light και Heavy και διακρίνονται ως προς την ένταση τους (Workload).

Οργάνωση και Δομή Χρονοδιαγράμματος

Εδώ είναι το πλέον σημαντικό μέρος του σημερινού άρθρου. Η σωστή οργάνωση ενός χρονοδιαγράμματος, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την αποτελεσματικότητα της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Δεδομένης της σημαντικότητας του, θα λάβουμε ένα υποθετικό παράδειγμα και θα το αναλύσουμε διεξοδικά. Ας πούμε λοιπόν ότι η πρώτη προπόνηση του καλοκαιριού για τον σύλλογο μας ξεκινάει στις 15 Ιουνίου και το πρώτο επίσημο ματς είναι στις 22 Αυγούστου. Τα βήματα του χρονοδιαγράμματος μας είναι τα εξής :

Ø  Πρώτον, πρέπει να βρούμε σε απόλυτο αριθμό, πόσες μέρες διαρκεί η καλοκαιρινή μας προετοιμασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 67 μέρες. Αφαιρούμε πάντα 7 μέρες από το τέλος, που τις θεωρούμε προετοιμασία για το πρώτο ματς και έτσι μας μένουν 60 μέρες.

Ø  Έπειτα υπολογίζουμε πόσες μέρες θα εφαρμόσουμε το Preseason (Light) προπονητικό πρόγραμμα και πόσες μέρες το Preseason (Heavy). Η καλύτερη αναλογία είναι 60-65 % για το Light και 35-40 % για το Heavy. Ξεκινάμε πάντα με το ελαφρύ και καταλήγουμε στο βαρύ πρόγραμμα, το οποίο διαρκεί λιγότερες μέρες, για να φορτσάρουν οι ποδοσφαιριστές μας, αλλά και να μην τους «κάψουμε». Εδώ θα εφαρμόσουμε το Light για τις πρώτες 36-38 μέρες το Light και τις επόμενες 22-24 το Heavy.

Ø  Έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω, μπορούμε να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό των φιλικών παιχνιδιών προετοιμασίας. Το πρώτο φιλικό πρέπει να δίνεται 10-11μέρες μετά την πρώτη προπόνηση για να υπάρχει στους ποδοσφαιριστές ένα απαραίτητο επίπεδο φυσικής κατάστασης και το τελευταίο 7 μέρες πριν το πρώτο επίσημο ματς. Επίσης, κάθε φιλικό θα πρέπει να έχει περίπου 6 μέρες απόσταση μεταξύ του προηγούμενου για να μπουν οι παίκτες σε έναν καλό αγωνιστικό ρυθμό. Τέλος, ο βαθμός δυσκολίας του αντιπάλου, θα πρέπει να διαφέρει από αγώνα σε αγώνα, αλλά και να είναι κυμαινόμενος με συγκεκριμένο τρόπο.

 

Αν υπολογίσουμε λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία, με βάση το αρχικό μας παράδειγμα ένα καλό χρονοδιάγραμμα θα ήταν το εξής :

 • 15 Ιουνίου : Έναρξη προετοιμασίας – Preseason (Light)
 • 26 Ιουνίου : Φιλικός αγώνας (Βαθμός δυσκολίας αντιπάλου 3/10)
 • 1 Ιουλίου : Φιλικός αγώνας (ΒΔΑ 5)
 • 7 Ιουλίου : Φιλικός αγώνας (ΒΔΑ 7)
 • 13 Ιουλίου : Φιλικός αγώνας (ΒΔΑ 8)
 • 20 Ιουλίου : Φιλικός αγώνας (ΒΔΑ 9)
 • 23 Ιουλίου : Preseason (Heavy)
 • 26 Ιουλίου : Φιλικός αγώνας (ΒΔΑ 10)
 • 2 Ιουλίου : Φιλικός αγώνας  (ΒΔΑ 5)
 • 9 Ιουλίου : Φιλικός αγώνας (ΒΔΑ 6)
 • 15 Ιουλίου : Φιλικός αγώνας (ΒΔΑ 8)
 • 16 Ιουλίου : Κανονικά προγράμματα προπόνησης

 

Preseason Tips

1.       Καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, καλό θα ήταν να επιλέγατε το “Team Blend” από το match preparation, ειδικά αν έχετε προβεί σε πολλές μεταγραφικές κινήσεις, για να βοηθήσετε τους ποδοσφαιριστές να «δέσουν» περισσότερο μεταξύ τους και να ανεβάσετε την ομοιογένεια της ομάδας

2.       Στα πρώτα φιλικά παιχνίδια, με αντιπάλους χαμηλής σχετικά δυναμικότητας, φροντίστε να δώσετε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες σας, για να είστε σίγουροι ποιοι δεν χωράνε εν τέλει στα πλάνα σας για τη νέα σαιζόν

3.       Δίνετε πάντα ρεπό 1 μέρας στους παίκτες μετά από κάθε φιλικό ματς, ούτως ώστε να αποφορτίσουν την κούραση που κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας είναι μεγαλύτερη

Τα στοιχεία που είδατε στο σημερινό άρθρο, προφανώς και δεν αποτελούν κάποιον απαραίτητο μπούσουλα ή κανόνα για την επίτευξη μιας επιτυχημένης καλοκαιρινής προετοιμασίας. Αποτελούν όμως μία, εμπειρικά επιτυχημένη, συμβουλή οργάνωσής της. Ο κάθε ένας μπορεί να αλλάξει λίγα ή πολλά πράγματα, ανάλογα με τις ανάγκες του ή με την δική του οπτική γωνία θεώρησης. Όπως και να χει όμως έγινε εμφανές το πόσο σημαντική είναι μία σωστή προετοιμασία για την ομαλή πορεία του μακροπρόθεσμου προπονητικού μας πλάνου.Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 08 Φεβρουάριος 2011 18:27 )  

Μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να σχολιάσουν!
Είσοδος | Νέα εγγραφή
Facebook FanPage

Newsletter

Forum Latest Activity

Downloads & Comments

Σχόλια


Δημοφιλή

Ψηφοφορία...

Σας ικανοποίησε η μετάφραση στα ελληνικά;