Αρχική Άρθρα/Στήλες Μόνιμες Στήλες Πράσινη Κάρτα Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 4 : Youth is the future !

Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 4 : Youth is the future !

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο όρος «Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ», εξ ορισμού αφορά έναν σχεδιασμό που έχει σαν βασική προοπτική του το μέλλον. Σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, το μέλλον βασίζεται σε συγκεκριμένους, τεχνικούς παράγοντες (διοικητική σταθερότητα, οικονομική ευμάρεια, μεγάλη βάση φιλάθλων κλπ), αλλά κυρίως στην ποιότητα των ακαδημιών της και των νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που τις απαρτίζουν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον κόσμο του Football Manager.

Το να χτίσει κάποιος προπονητής μία δυνατή ακαδημία και μια αποδοτική ομάδα νέων, είναι ένας εκ των βασικότερων αξόνων επιτυχίας του μακροπρόθεσμου μάνατζμεντ. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτύχει αγωνιστική σταθερότητα και συνέπεια, αναβάθμιση του συνολικού στάτους της ομάδας, μεταγραφική ανεξαρτησία και οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο, πως όλες οι ομάδες που έχουν σταθερά επιτυχημένες πορείες σε βάθος χρόνου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στις ακαδημίες τους. Έτσι και εμείς σήμερα, θα δώσουμε μερικές συμβουλές για την μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του ταλαντούχου δυναμικού των ακαδημιών.

Όπως είπαμε προηγουμένως, το να καταφέρει να εξελίξει έναν νεαρό ποδοσφαιριστή απ τα φυτώρια, σε βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας, είναι ένας κύριος στόχος σε κάθε μάνατζερ. Ο τρόπος και η στρατηγική για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες. Οι πυλώνες αυτοί, αφορούν κινήσεις και αποφάσεις σχετικά με τον κάθε νεαρό αστέρα προσωπικά, αλλά και με την εν γένει λειτουργία των φυτωρίων και της ομάδας νέων. Βασικό στοιχείο για την επιτυχία του πλάνου ανάπτυξης των ακαδημιών, είναι η ποιότητα και ο χρονικός ορίζοντας των αποφάσεων αυτών. Εμείς λοιπόν θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία λίστα με τις βασικές κινήσεις σε μορφή χρονικής αλληλουχίας και να τις αναλύσουμε.

1.       Team Settings

Πριν ξεκινήσετε το χτίσιμο των ακαδημιών σας, με βάση τον μακροχρόνιο σχεδιασμό που έχετε στο μυαλό σας, θα πρέπει να προβείτε σε κάποιες βασικές ρυθμίσεις που θα προσδώσουν την απαραίτητη ομαλότητα και βάση στην ομάδα νέων. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε είτε στον assistant manager, είτε σε κάποιο άλλο μέλος του προπονητικού team, τα κλειδιά της ομάδας νέων (take control). Έτσι θα ξέρετε ότι υπάρχει ένα άτομο εμπιστοσύνης που δίνει συνέχεια την απαραίτητη προσοχή στην εξέλιξη της ομάδας συνολικά. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να καλύπτει το άτομο αυτό κάποια κριτήρια όσον αφορά τα attributes (Determination, Man management, Motivating, Working with youngsters). Επίσης, χρήσιμο για το μέλλον θα ήταν να επιλέγατε την ρύθμιση με την οποία η ομάδα νέων χρησιμοποιεί την ίδια τακτική με την πρώτη ομάδα. Έτσι οι ταλαντούχοι αστέρες σας , θα μπορέσουν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις αγωνιστικές σας απαιτήσεις, όταν τους προωθήσετε.

 

2.       Προπονητικό team

Οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες είναι σαν ένα σχολείο για τους νεαρούς παίκτες. Για να επιτύχει τον σκοπό του το σχολείο, πρέπει να έχει και τους κατάλληλους δασκάλους. Έτσι και η ομάδα νέων θα πρέπει να εμπλουτιστεί με τους καλύτερους δυνατούς coaches που θα βοηθήσουν στην ανέλιξη των ταλέντων. Σημαντικά στοιχεία στα attributes των προπονητών είναι το working with youngsters και το mental (που δίνει ώθηση στα mental attributes των παικτών).

 

3.       Προπονητικά προγράμματα

Αυτό είναι ένα στοιχείο που πολλοί προπονητές στο FM , αδιαφορούν να χτίσουν. Όπως και στην πρώτη ομάδα, έτσι και στην ομάδα νέων, η ύπαρξη των κατάλληλων προπονητικών προγραμμάτων, θα βοηθήσει τόσο την ομάδα συνολικά, όσο και τον κάθε νέο σε ξεχωριστό επίπεδο. Επίσης θα δοθεί έμφαση σε στοιχεία, απαραίτητα για την κάθε θέση, βοηθώντας έτσι το ταλέντο σας να φτάσει πιο γρήγορα κοντά στο ταβάνι των potential του. Για να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας, μπορείτε να βρείτε ολοκληρωμένα προπονητικά προγράμματα για την ομάδα νέων στο σαιτ μας.

 

4.       Scouting

Σίγουρα το υλικό που έχετε στα χέρια σας στην youth team και που αναβαθμίζεται κάθε χρόνο, δεν είναι πάντα το καλύτερο δυνατό. Αντιθέτως πάντα θα υπάρχουν παίκτες – διαμαντάκια μικρής ηλικίας σε άλλους συλλόγους που αξίζουν την προσοχή σας και μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο των φυτωρίων σας. Με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου και αποδοτικού scouting, μπορείτε να βρίσκετε αυτούς τους ποδοσφαιριστές και μάλιστα σε χαμηλές τιμές.

 

5.       Tutoring

Σίγουρα ένας από τους βασικότερους τρόπους εξέλιξης ενός ταλέντου. Με την διαδικασία του tutoring, βάζετε τον μικρό ποδοσφαιριστή δίπλα στον μεγάλο και επιτυχημένο για να μάθει κινήσεις εντός και εκτός των γραμμών και να αναπτύξει την ποδοσφαιρική του ικανότητα σε συνολικό επίπεδο. Σε μεγαλύτερο βαθμό, ο πιτσιρικάς θα αναπτύξει τα mental attributes, ίσως μάθει κάποιες προτιμητέες κινήσεις και του γίνει οικεία μια κοντινή θέση στο γήπεδο με αυτή που παίζει. Είναι λοιπόν προφανής, η σημαντικότητα του καλού tutoring. Αυτό που πρέπει να προσέξετε, είναι τα πρόσωπα που θα επιλέξετε. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει μία σύγκλιση στις προσωπικότητες των δύο ποδοσφαιριστών για να δέσει και να αποδώσει το tutoring.

 

6.       Αγωνιστικές ευκαιρίες σε μικρή ηλικία

Εάν και εφόσον έχετε ξεχωρίσει από την ομάδα νέων σας, κάποιους συγκεκριμένους ταλαντούχους παίχτες που πιστεύετε ότι θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα σας στο μέλλον, μην τους αφήνετε να περιμένουν για πολύ. Όποτε σας δοθεί η ευκαιρία, δώστε τους μερικά λεπτά συμμετοχής με την πρώτη ομάδα. Σε αγώνες κυπέλλου, ή σε μικρούς αγώνες πρωταθλήματος που περιμένετε ότι θα κερδίσετε, μπορείτε να βρείτε χρόνο για να προσφέρετε μία αγωνιστική ευκαιρία και πολύτιμες εμπειρίες στους νεαρούς.

 

7.       Δανεισμός

Από ένα ηλικιακό σημείο και έπειτα (18 ετών +), η εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή εξαρτάται όλο και περισσότερο από την συμμετοχή του σε αγώνες με την πρώτη ομάδα. Αν λοιπόν δείτε ότι δεν γίνεται να δώσετε αρκετές ευκαιρίες στους πλέον ταλαντούχους νεαρούς σας, για να έχουν την αγωνιστική εξέλιξη που προσδοκάτε, τότε η καλύτερη λύση είναι να προχωρήσετε στον δανεισμό του σε μία άλλη ομάδα. Εδώ όμως εμφανίζεται μία κατάσταση που χρίζει την προσοχή σας. Σε ποια ομάδα θα δανείστε τον ποδοσφαιριστή σας. Η επιλογή αυτή πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που είναι τα εξής :

  • Tα training facilities της ομάδας θα πρέπει να είναι σε καλό επίπεδο, για να είστε σίγουροι ότι ο παίκτης σας θα συνεχίσει να προπονείται σωστά.
  • Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ομάδα θα δώσει στο νεαρό, αρκετές συμμετοχές. Αυτό το βλέπετε στην πρόταση δανεισμού που σας κάνει. Πρόταση που αναφέρεται ότι ο παίκτης θα λειτουργήσει ως κάλυψη της βασικής ομάδας, ίσως αποτελέσει πισωγύρισμα για την προσδοκώμενη εξέλιξη του.
  • Προσπαθείτε να δίνετε τους νέους ποδοσφαιριστές δανεικούς σε ομάδες που καλύπτουν τις αγωνιστικές προδιαγραφές τους. Αν παραχωρήσετε δηλαδή τον καλύτερο μικρό σας επιθετικό, ως δανεικό σε μία ομάδα με μηδαμινή επιθετική παραγωγή, θα διαπιστώσετε ότι η μικρή συμμετοχή του στο παιχνίδι θα τον κάνει να νιώσει άβολα στη νέα του ομάδα και σίγουρα δεν θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα

 

8.       Αναβάθμιση youth training facilities

Αν τα οικονομικά της ομάδας σας, βρίσκονται σε καλό επίπεδο, μην διστάσετε να ζητήσετε από την διοίκηση σας, να αναβαθμίσει τις προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας νέων. Έτσι τα ταλέντα σας θα προπονούνται καλύτερα και αποδοτικότερα, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη και γρηγορότερη εξέλιξη

 

Αυτοί είναι λοιπόν οι βασικοί άξονες για την εκμετάλλευση των ακαδημιών και την ανάδειξη νέων αστέρων για την ομάδα σας στο Football Manager. Με την σωστή χρήση των αξόνων αυτών, την εμβάθυνση της δουλειάς σας στα φυτώρια του συλλόγου σας και τις σωστές επιλογές, θα επιτύχετε σε μεγάλο βαθμό την  ομαλή λειτουργία και πορεία του μακροπρόθεσμου πλάνου που έχετε θέσει, καθώς όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου : Youth is the future ! 

Μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να σχολιάσουν!
Είσοδος | Νέα εγγραφή
Facebook FanPage

Newsletter

Forum Latest Activity

Downloads & Comments

Σχόλια


Δημοφιλή

Ψηφοφορία...

Σας ικανοποίησε η μετάφραση στα ελληνικά;