Αρχική Άρθρα/Στήλες Μόνιμες Στήλες Πράσινη Κάρτα Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 2 : Training & Scouting

Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 2 : Training & Scouting

E-mail Εκτύπωση PDF

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε από την στήλη της «Πράσινης Κάρτας» ένα αφιέρωμα – οδηγός στους επίδοξους εκείνους προπονητές, που ξεκινάνε ένα new game με έναν σύλλογο, έχοντας στόχο να παραμείνουν πολλά χρόνια στον πάγκο του και να τον οδηγήσουν σε μια σταθερή και μακροχρόνια εξέλιξη. Την προπονητική πρακτική αυτή την ονομάσαμε «Μακροπρόθεσμο μάνατζμεντ» και στο πρώτο μέρος του αφιερώματος αναφερθήκαμε στα αρχικά βήματα που πρέπει να γίνουν και στην πρώτη επαφή του προπονητή με τη νέα του ομάδα. Το πρώτο μέρος μπορείτε να το βρείτε εδώ :

http://football-manager.gr/news/monimes-stiles/prasini-karta/161-makroprothesmo-manatzment-part-1--getting-started

Στο σημερινό, δεύτερο μέρος, θα πάμε ένα βήμα παρακάτω και θα αναφερθούμε σε δύο σημαντικούς τομείς της οργάνωσης και λειτουργίας του συλλόγου μας. Πρόκειται για την προπόνηση και το scouting. Και τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν σημαντικό παράγοντα της προσδοκώμενης επιτυχίας μας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο –κυρίως- μακροπρόθεσμα που είναι και το ζητούμενο. Ας τα πάρουμε απ την αρχή όμως..

Ξεκινώντας από τον τομέα της προπόνησης μπορούμε να πούμε, ότι σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, η προπόνηση αποτελεί κάτι ανάλογο της πρόβας για ένα θεατρικό έργο. Εκεί ρυθμίζονται, δουλεύονται και δοκιμάζονται τα πάντα ούτως ώστε στο τέλος της εβδομάδας η ομάδα να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν καλύτερη και αποδοτικότερη. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι σωστές προπονήσεις και η σωστή σχεδίαση του προπονητικού τομέα σε συνολικό επίπεδο, αποτελούν κομβικό παράγοντα για το ζητούμενο μας. Στο Football Manager όμως τα πράγματα, όσον αφορά το training, είναι απαιτητικά και πολυδιάστατα. Αυτό γιατί, δεν απαιτείται μόνο η σωστή σχεδίαση των προπονήσεων, αλλά θα πρέπει να υπολογιστούν τόσο η ένταση τους , όσο και η ειδική στόχευση τους.

Το πρώτο λοιπόν βήμα ,είναι να ρυθμιστούν τα κατάλληλα προγράμματα προπόνησης. Προγράμματα προπόνησης μπορεί να βρει κανείς έτοιμα (ειδικά στο site μας έχουμε ένα καταπληκτικό πακέτο προπονήσεων από τον Stelios13 – αν δεν παινέψεις το σπίτι σου που λέμε..), είτε να σχεδιάσει δικά του, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν κάποιες βασικές αρχές. Αρχικά, θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό πρόγραμμα προπόνησης για την καλοκαιρινή προετοιμασία, με έμφαση στην φυσική κατάσταση και στην τακτική και ξεχωριστό – βασικό πρόγραμμα για την κανονική διάρκεια της αγωνιστικής σαιζόν. Η επόμενη αρχή είναι το ότι η ένταση των προπονήσεων (workload), εξαρτάται απερίσπαστα από τον επαγγελματισμό των παιχτών σας, την ποιότητα των εγκαταστάσεων σας, αλλά και του πρωταθλήματος στο οποίο αγωνίζεται η ομάδα σας. Η λογική δηλαδή ότι, αναλαμβάνοντας μία ομάδα 2ης ή 3ης κατηγορίας, με το να εφαρμόσετε προπονητικά προγράμματα έντονης δουλειάς (Heavy Workload),θα επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα από τους ανταγωνιστές σας, είναι εσφαλμένη και θα πρέπει να αποφεύγεται. Τέλος, είναι σημαντικό να βρίσκετε κενά σημεία μεταξύ των αγώνων σας, για να δίνεται ρεπό στους ποδοσφαιριστές σας, αποφορτίζοντας έτσι το προπονητικό βάρος. Η αναλογία 3-4/1, (δηλαδή 3-4 μέρες προπόνησης – 1 μέρα ρεπό), μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.

Εκτός όμως των προπονητικών προγραμμάτων, εξίσου σημαντικό, όσον αφορά το training section μίας ομάδας, είναι και το προπονητικό team. Oι coaches δηλαδή που εμπιστευόμαστε για να εξασκήσουν τους ποδοσφαιριστές μας, υπό των γενικών προπονητικών οδηγιών μας. Ως γνωστόν στο παιχνίδι υπάρχουν 9 ξεχωριστές κατηγορίες προπόνησης, στις οποίες πρέπει να βάλουμε τους coaches μας να δουλέψουν. Τo πόσο καλά αποδίδει ο κάθε ένας φαίνεται από τα «αστεράκια» που βγάζει, με άριστα τα 5. Ιδεώδες λοιπόν για τον κάθε προπονητή θα ήταν να έχει 9 coach ξεχωριστά για κάθε τομέα με υψηλό επίπεδο ικανοτήτων και 1-2 πασπαρτού επιπλέον. Στις μικρές ομάδες όμως δεν γίνεται να συμβεί αυτό, καθώς υπάρχουν περιορισμοί στο πόσους προπονητές μπορεί να έχει ο σύλλογος. Πως λοιπόν πρέπει να λειτουργήσει κάποιος με αυτούς τους περιορισμούς ?

Σε αυτό το σημείο είναι καταλυτικό να αναγνώσει σωστά ο προπονητής τις συνθήκες δουλειάς του. Τον τρόπο παιχνιδιού δηλαδή της ομάδας του, αλλά και τις απαιτήσεις και την ιδιοσυγκρασία του πρωταθλήματος που συμμετέχει. Εφόσον δεν μπορεί να καλύψει και τις 9 κατηγορίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα πρέπει να θέσει προτεραιότητες. Αν λοιπόν υπάρχει περιορισμός για 5-6 προπονητές πχ, είναι προφανές ότι σχεδόν όλοι τους θα αναλάβουν και από μία δεύτερη κατηγορία προπόνησης. Ο στόχος όμως είναι να βγεί το καλύτερο και πιο ισορροπημένο συνολικό αποτέλεσμα. Ο μεγαλύτερος δηλαδή Μ.Ο. στα αστεράκια σε όλους τους τομείς. Από κει και πέρα, πρέπει να δοθεί βάση, όσο το δυνατόν περισσότερο στις κατηγορίες που αποτελούν προτεραιότητα για τον κάθε ένα προπονητή, όπως είπαμε πριν , ανάλογα με τις συνθήκες. Συνήθως οι κατηγορίες αυτές είναι η τακτική, η φυσική κατάσταση, η άμυνα ή η επίθεση (ανάλογα με τους στόχους και με την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας). Τέλος υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τα attributes των προπονητών, που μακροπρόθεσμα μπορούν να προσκομίσουν οφέλη στον σύλλογο. Το κυριότερο ίσως όλων, είναι το mental. Όσο μεγαλύτερο είναι το attribute αυτό στους προπονητές σας, τόσο πιο πολύ και πιο θετικά θα επηρεάζονται τα mental attributes και των ποδοσφαιριστών σας (το tutoring και η εμπειρία μέσω αγώνων με την πρώτη ομάδα, παραμένουν απολύτως απαραίτητες).

Ο επόμενος τομέας στον οποίο θα αναφερθούμε είναι το scouting. Όπως έχουμε πει, η μακροπρόθεσμη σχεδίαση για την εξέλιξη ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, προϋποθέτει την ανάλυση και σχεδιασμό πολλών παραγόντων από τον προπονητή του. Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία γι αυτή τη δουλειά είναι το scouting. Αυτό γιατί δεν βοηθάει μόνο στο να βρίσκει κανείς νέους καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά βοηθάει επίσης στον οικονομικό τομέα και στον τομέα της τακτικής. Πιο συγκεκριμένα, με ένα σωστό scouting μακροπρόθεσμα μπορούν να υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς μπορούν να βρεθούν ικανοί ποδοσφαιριστές σε χαμηλή τιμή, που δυνητικά στο μέλλον μπορούν να μεταπωληθούν αρκετά ακριβότερα. Στον τομέα της τακτικής επίσης, ένα καλό scouting report του επόμενου αντιπάλου σας  μπορεί να σας οδηγήσει στο να κάνετε μερικές αλλαγές στις τακτικές σας ρυθμίσεις που θα σας ωφελήσουν στο παιχνίδι και θα γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος σας.

Το scouting section μιας ομάδας  αποτελείται από τους scout πού εργάζονται σ αυτήν και είναι εκείνοι που ερευνάνε είτε μεταγραφικούς στόχους, είτε αντίπαλες ομάδες και σας προσφέρουν αναφορές με τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Είναι προφανές λοιπόν ότι όσο καλύτερους scout έχετε, τόσο καλύτερα και πιο αξιόπιστα reports θα λαμβάνετε. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία όμως, είναι το πώς θα μοιράσετε τους τομείς ευθύνης του κάθε scout. Μία καλή λύση είναι να στέλνετε τους ανιχνευτές σας σε regions (central Europe, south Europe κλπ) καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο εύρος χωρών, πρωταθλημάτων και ποδοσφαιριστών με όσο το δυνατόν λιγότερους scout, μιας και πάλι στις μικρές ομάδες υπάρχει περιορισμός στο πόσους scout μπορείτε να έχετε. Καλό θα είναι επίσης, ένας να αναλαμβάνει την παρακολούθηση της αντίπαλης ομάδας. Τέλος ωφέλιμο θα είναι να έχετε έναν ελεύθερο scout για assignments ξεχωριστά και ειδικά, όπως η παρακολούθηση λιγκών, ή και συγκεκριμένων χωρών (πολύ χρήσιμο θα σας φανεί το τόπικ στο φόρουμ μας για τις ημερομηνίες που βγαίνουν οι regen σε κάθε χώρα στο παιχνίδι. Με το να στείλετε έναν ανιχνευτή στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και χώρες, θα αποκτήσετε μεγάλα ταλέντα στην πιο χαμηλή τιμή τους). Το scouting σε συνολικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό, καθώς από αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο το scouting knowledge, το εύρος της γνώσης σας δηλαδή για την ποδοσφαιρική αγορά, στοιχείο ιδιαίτερα επωφελές για την επιλογή player/staff search.

Με βάση λοιπόν τα όσα είπαμε παραπάνω, έγινε κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι το training για την βήμα – βήμα πρόοδο και εξέλιξη της αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας σας και το scouting για την ποιότητα του ρόστερ σας και την υγεία των οικονομικών σας δεδομένων. Ένας συνδυασμός σωστών κινήσεων και αποφάσεων σε αυτούς τους δύο τομείς, μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον σύλλογο σας και να σας βάλει πολύ γρήγορα στον δρόμο των επιτυχιών και της μακροπρόθεσμης εξέλιξης. Στο επόμενο άρθρο – αφιέρωμα στο «μακροπρόθεσμο μάνατζμεντ» θα αναφερθούμε στα οικονομικά της ομάδας και το πώς πρέπει να τα χειριζόμαστε για να εξασφαλίσουμε σταθερότητα, υγεία αλλά και αυξημένες μελλοντικές δυνατότητες για το μέλλον. 

Μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να σχολιάσουν!
Είσοδος | Νέα εγγραφή
Facebook FanPage

Newsletter

Forum Latest Activity

Downloads & Comments

Σχόλια


Δημοφιλή

Ψηφοφορία...

Σας ικανοποίησε η μετάφραση στα ελληνικά;