Το Football Manager κατά γενική ομολογία, είναι η καλύτερη σειρά στα simulation games για τον χώρο του ποδοσφαίρου, όσον αφορά τον τομέα της προπονητικής. Πέρα από τα πολλά προτερήματα του σε σχέση με τους κατά καιρούς ανταγωνιστές του, ο βασικός λόγος για την κυριαρχία του, είναι η σχεδόν ακριβής ανταπόκριση του με την πραγματικότητα. Για να το επιτύχουν αυτό οι σχεδιαστές του παιχνιδιού, δούλεψαν σκληρά για να προσδώσουν στο παιχνίδι το στοιχείο του πλουραλισμού. Το FM λοιπόν μας προσφέρει μια τεράστια βάση δεδομένων με ομάδες, παίκτες και προπονητές για να επιλέξουμε την πορεία και εξέλιξη της καριέρας μας.
Όταν ξεκινάς την καριέρα σου από μία ομάδα χαμηλού επιπέδου (σε σχέση πάντα με τις προσδοκίες και την ιστορία της), θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα συνολικό πλάνο. Μία προσέγγιση του συλλόγου, που εγώ συνηθίζω να ονομάζω «μακροπρόθεσμο management». Το πλάνο αυτό είναι επί της ουσίας ένα οργανόγραμμα, που χτίζεται μέρα με τη μέρα και που βασιζόμενοι σ αυτό, προσπαθούμε να ανεβάσουμε επίπεδα τον σύλλογο, τις τύχες του οποίου έχουμε αναλάβει. Μιας και το αφιέρωμα μας αυτό θα συνεχιστεί και σε επόμενα άρθρα και για να μην μιλάμε γενικόλογα, ας υποθέσουμε ότι εμείς σαν εξωτερικοί παρατηρητές, βλέπουμε και αναλύουμε τις προσπάθειες του coach Γιωρίκα Τακτικίδη, που μόλις ανέλαβε την ομάδα της καρδίας του, την Αναγέννηση Αλεπότρυπας, που βολοδέρνει στην Γ εθνική, με στόχο να δουλέψει σκληρά, για να την καταφέρει να την βάλει μελλοντικά, στον δρόμο των επιτυχιών σε υψηλό επίπεδο.
Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς όταν ξεκινάει ένα μακροπρόθεσμο προπονητικό πλάνο, είναι να θέσει εξ αρχής μακροπρόθεσμους στόχους. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο σε μερικούς, αλλά πιστέψτε με είναι αλήθεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, ο Τακτικίδης δεν θα πρέπει να κοιτάξει το «ταβάνι» της ομάδας, κάνοντας κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση εξ αρχής, αλλά το «πάτωμα». Θα πρέπει δηλαδή να υπολογίσει ποιοι είναι οι μίνιμουμ στόχοι που μπορεί να θέσει και αυτούς να προσπαθήσει. Η προσέγγιση αυτή, θα αποφορτίσει και τον ίδιο και την ομάδα, από επιπρόσθετο άγχος το οποίο μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει. Έτσι θα του δοθεί χρόνος και ηρεμία να μάθει καλά την ομάδα του σε όλο το εύρος των προτερημάτων και ελαττωμάτων της.
Σήμερα, θα ξεκινήσουμε τον οδηγό μας από το πρώτο και βασικό βήμα που είναι η αρχική «ανάγνωση» και διαχείριση του ρόστερ. Σίγουρα όλοι μας, όταν ξεκινάμε την καριέρα μας σε μια νέα ομάδα, έχουμε τον δικό μας τρόπο παιχνιδιού που θέλουμε να περάσουμε. Άλλοι βασίζονται στην άμυνα και άλλοι στην επίθεση. Άλλοι επιθυμούν γρήγορο παιχνίδι, ενώ υπάρχουν και θιασώτες του αργού αλλά σταθερού ρυθμού. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει ο Τακτικίδης όμως, είναι ότι σε περίπτωση που η δικός του επιθυμητός τρόπος παιχνιδιού, διαφέρει από αυτόν που είχε δομηθεί η ομάδα που ανέλαβε, τότε η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει βίαια. Είναι πολύ καλύτερο να προσαρμοστεί ο ίδιος σε ένα διαφορετικό στυλ και μετέπειτα με αργές και σταθερές αλλαγές να προσπαθήσει να το φέρει στα μέτρα του, παρά να κάνει ριζικές αλλαγές εξ αρχής.
Εδώ λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο η σωστή ανάγνωση και διαχείριση του ρόστερ. Όπως όλοι οι καλοί παίκτες του Football Manager, έτσι και ο Τακτικίδης, θα πρέπει να αφιερώσει πολλές ώρες παιχνιδιού αναλύοντας τους ποδοσφαιριστές του σε κάθε επίπεδο (ικανοτήτων, ηλικιακό, οικονομικό), ούτως ώστε να δει πως είναι δομημένη η ομάδα του, τι αλλαγές μπορεί να κάνει χωρίς να προκαλέσει ανισορροπία, σε ποιους ποδοσφαιριστές μπορεί να βασιστεί περισσότερο, σε ποιους λιγότερο ή καθόλου κλπ. Αφού το επιτύχει αυτό, η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να σχεδιάσει κάποιες τακτικές οι οποίες να ανταποκρίνονται στο ρόστερ του και πάνω σε αυτό να ξεκινήσει το χτίσιμο της ομάδας.
Στο μεταγραφικό κομμάτι τώρα, συνήθως ένας μάνατζερ με μακροπρόθεσμο πλάνο, αφήνει κλειστό το πρώτο μεταγραφικό παράθυρο. Ο λόγος είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να μάθεις τις πραγματικές ανάγκες ενίσχυσης της ομάδας σου, αν δεν την δείς να αγωνίζεται σε μία σειρά επίσημων αγώνων. Προσθετικά λειτουργεί και το γεγονός ότι τα περιθώρια λάθους είναι πολύ στενά , πόσο μάλλον στην αρχή της προσπάθειας. Οπότε λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να κάνει ο Γ.Κ. είναι να προχωρήσει στην πώληση των ποδοσφαιριστών που δεν ταιριάζουν στα πλάνα του, χωρίς όμως να προκαλέσει ανισορροπία στο ρόστερ του, αφήνοντας θέσεις δηλαδή πολύ αποδυναμωμένες. Είναι κατά πολύ προτιμότερο, να έχεις μια εναλλακτική επιλογή για μία θέση, με ικανότητες κάτω του μετρίου, παρά να μην έχεις καθόλου. Πιθανές μεταγραφές παικτών θα πρέπει να γίνουν μόνο μετά από μερικά φιλικά παιχνίδια, που θα έχει τεσταριστεί το ρόστερ και εφόσον έχει προκύψει κάποια χτυπητή αδυναμία. Οι πιθανές αυτές προσθήκες βέβαια, θα πρέπει να βασίζονται σε στενά οικονομικά κριτήρια (δανεικοί, ελέυθεροι κατά προτίμηση), δεδομένου ότι τα οικονομικά μεγέθη της Αναγέννησης Αλεπότρυπας, είναι μικρά. Αλλά το οικονομικό κομμάτι θα το συζητήσουμε σε επόμενη ενότητα του αφιερώματος.
Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάθε προπονητής που μόλις ξεκινάει την μακροχρόνια πορεία του σε μία ομάδα. Να αναγνώσει σωστά την κατάσταση, να θεσπίσει σχετικά χαμηλούς και εφικτούς αρχικούς στόχους και να κάνει μία ορθολογική διαχείριση του υλικού που έχει στα χέρια του, για να επιτύχει τουλάχιστον τους στόχους αυτούς. Σύντομα η στήλη της «Πράσινης Κάρτας» θα επιστρέψει με την συνέχεια του αφιερώματος, που θα αναφέρεται σε συγκεκριμένους τομείς της προπονητικής εφαρμογής του «μακροπρόθεσμου μάνατζμεντ».
- 01/02/2011 17:44 - Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 4 : Youth is the future !
- 29/01/2011 18:15 - Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 3 : Financial Management
- 22/01/2011 17:12 - Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 2 : Training & Scouting
- 01/01/2011 16:57 - Ευχέσ-ε ψηλά κι αγνάντευε
- 28/12/2010 16:28 - Χαμένα ταλέντα και ανεκπλήρωτες προσδοκίες νο.2 - "Ο Βραζιλιάνος μάγος"
- 04/12/2010 17:25 - Football Manager 2011 – Tι μας αρέσει και τι όχι