Βουβουζέλας το ανάγνωσμα

E-mail Εκτύπωση PDF

11 Ιουνίου 2010, ώρα 5 μετά μεσημβρίας και το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων βρίσκονται συντονισμένοι μπροστά από τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές και τα ραδιόφωνα τους, για την έναρξη του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής που ξεκινάει με την αναμέτρηση Νότια Αφρική – Μεξικό. Τις προηγούμενες μέρες έως και εβδομάδες, έχουν προηγηθεί συζητήσεις επί συζητήσεων για το ποιοι προβλέπονταν να πρωταγωνιστήσουν στην διοργάνωση, αλλά όλες αυτές οι προβλέψεις κατέρρευσαν αμέσως. Κι’ αυτό γιατί, από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα κάνει αισθητή την παρουσία του ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής. Ο ήχος της βουβουζέλας !

Αυτός ο δυνατός, μακρόσυρτος και χαρακτηριστικός θόρυβος, ξεσήκωσε θύελλα συζητήσεων, απόψεων και διαξιφισμών καθώς πολλοί (… και πολλές ! ) τον λάτρεψαν, ενώ άλλοι τον μίσησαν.  Εκφράστηκε η άποψη, ότι η βουβουζέλα προσέδωσε στο μουντιάλ ένα χαρακτηριστικό κλίμα Αφρικής και μετέτρεψε την διοργάνωση σε μία μεγάλη γιορτή, ξεπερνώντας τα μέχρι τότε στερεότυπα, αλλά απ’ την άλλη μεριά πολλοί εξέφρασαν την αντίθεση τους, λέγοντας ότι ο ήχος αυτός παρεμπόδιζε και ενοχλούσε τόσο τους παίχτες όσο και τους θεατές (κυρίως τους τηλε-θεατές). Όποια από τις δύο απόψεις και να υποστηρίζει κανείς όμως, δεν γίνεται να μην παραδεχτεί, ότι η βουβουζέλα έστρεψε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, περισσότερο από τους ποδοσφαιρικούς αστέρες, εντός του αγωνιστικού χώρου. Τι είναι όμως η βουβουζέλα? Από πού προέρχεται και ποιους συμβολισμούς έχει ?

Με τον όρο βουβουζέλα εννοούμε ένα χαρακτηριστικό «μουσικό όργανο» πολλών Αφρικανικών λαών, που παράγει έναν συγκεκριμένο μακρόσυρτο και μονότονο ήχο μεταξύ B και C.  Είναι μακρόστενο με μήκος από 60 – 70 εκατοστά και φτιαγμένο κυρίως από πλαστικό. Πολλοί κατασκευαστές βέβαια, είτε επενδύουν τις βουβουζέλες με δέρμα, είτε με άλλα υλικά σε διάφορα σχέδια και χρωματισμούς, δημιουργώντας βουβουζέλες – έργα τέχνης ! Ο μουσικός σχεδιασμός της βουβουζέλας βασίζεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, στον σχεδιασμό της, γνωστής σε όλους μας τρομπέτας, χωρίς βέβαια την πολυπλοκότητα και τα «κλειδιά» που έχει η δεύτερη.

Η ονομασία και η καταγωγή της βουβουζέλας δεν είναι ακόμη αποδεδειγμένα σίγουρες. Οι πιο διαδεδομένες θεωρίες λένε, ότι πήρε το όνομα τους από την λέξη «βούβου» (vuvu), που χρησιμοποιείται στην γλωσσική διάλεκτο των Ζουλού για να εκφράσει τον έντονο θόρυβο. Και αν η θεωρία της ονομασίας της αυτή, έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο πολύ αποδεχτή, όσον αφορά την καταγωγή της, οι θεωρίες είναι πολλές και αντικρουόμενες. Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι επινόησε την βουβουζέλα ήταν ο Freddie Maake, ποδοσφαιρόφιλος και οπαδός της Νοτιοαφρικάνικης ομάδας Kaizer Chiefs, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έφτιαξε την πρώτη βουβουζέλα κοντά στο 1965, από μία κόρνα ποδηλάτου.  Ανάλογες αξιώσεις έχει το εργοστάσιο πλαστικών  Masincedane Sport και η Αφρικανική εκκλησία Ναζωραίων βαπτιστών. Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι ότι η βουβουζέλα σαν ιδέα, προέρχεται από τα kudu horn. Kudu horn λέγονταν οι «κόρνες» που έφτιαχναν διάφοροι Αφρικανικοί πολιτισμοί από τα κέρατα των kudu (είδος αντιλόπης) και τις χρησιμοποιούσαν για να καλέσουν τους κατοίκους των οικισμών τους στα συμβούλια που έκαναν για να λάβουν σημαντικές, ομαδικές αποφάσεις.

Ο ήχος πάλι της βουβουζέλας, εκτός από τα άλλα του χαρακτηριστικά, είναι και ιδιαιτέρως έντονος. Τόσο έντονος, που μπορεί να χαρακτηριστεί έως και επικίνδυνος καθώς η ένταση του ήχου φτάνει έως και τα 120 DB σε απόσταση 1-1.5 μέτρου από το όργανο. Μία τέτοια ένταση μπορεί να προκαλέσει από σημαντικά προβλήματα έως και ολοκληρωτική απώλεια ακοής. Έτσι  η βουβουζέλα άρχισε να επικρίνεται εκτός των άλλων και για λόγους υγείας. Ως αντίμετρα στα προβλήματα αυτά, οι κατασκευαστές της άρχισαν να της παράγουν μαζί με ένα ηχητικό φίλτρο, που μειώνει την ένταση του ήχου από 10 έως και 30 DB. Όσον αφορά τώρα τα αριθμητικά ρεκόρ που είναι συνυφασμένα με τις βουβουζέλες, τα πλέον χαρακτηριστικά είναι τα εξής :

-          Η μεγαλύτερη βουβουζέλα στον κόσμο έχει μήκος 35 μέτρα (!), βρίσκεται στο Cape Town και δημιουργήθηκε για να παράγει ήχο πριν την έναρξη των αγώνων του Μουντιάλ. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε ποτέ..

-          Οι περισσότερες βουβουζέλες που ακούστηκαν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα υπολογίζονται στις 65 χιλιάδες.

-          Οι πωλήσεις βουβουζέλας κατά την διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ, μόνο στις τοπικές αγορές, υπολογίζονται σε πάνω από 20 χιλιάδες ημερησίως..

Τέλος, θέση για τις βουβουζέλες, με βάση την διαμάχη που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, πήραν και διάσημα πρόσωπα του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος.Πιο συγκεκριμένα :

-          C. Ronaldο  :  «Είναι αδύνατον να συνεννοηθείς με τους συμπαίκτες σου στον αγώνα, εξαιτίας της βουβουζέλας»

-          L. Messi : « Είναι σαν να παίζεις ποδόσφαιρο και να είσαι κουφός..»

-          R. Mkhondo : «Την βουβουζέλα είτε την αγαπάς, είτε την μισείς. Εμείς εδώ στην Ν. Αφρική, την αγαπάμε !»
Related news items:
Newer news items:
Older news items:

 

Μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να σχολιάσουν!
Είσοδος | Νέα εγγραφή
Facebook FanPage

Newsletter

Forum Latest Activity

Downloads & Comments

Σχόλια


Δημοφιλή

Ψηφοφορία...

Σας ικανοποίησε η μετάφραση στα ελληνικά;