Πράσινη Κάρτα

Η απάτη της οικονομικής κρίσης

Ξεκινάω να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο, έχοντας μόνο σκόρπιες σκέψεις και ιδέες και χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Ξέρω ότι οι αναφορές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο δεν επιτρέπονται στην ιστοσελίδα μας για συγκεκριμένους λόγους, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι τις μέρες αυτές είναι αναγκαίο να γίνουν μερικές εξαιρέσεις. Εξ άλλου είχαμε πει εξ αρχής ότι  σε αυτήν εδώ την στήλη θα σχολιάζουμε πέρα από αθλητικό περιεχόμενο και οτιδήποτε άλλο είναι στην επικαιρότητα και καθημερινότητα μας. Και κακά τα ψέματα, τη συγκεκριμένη εποχή τους πολίτες αυτής της χώρας, τους ενδιαφέρει (θέλω να πιστεύω) περισσότερο απ όλα τα άλλα, η οικονομική – κοινωνική και πολιτική κατάσταση του τόπου.

Στόχος  του σημερινού, ιδιαίτερου άρθρου της «Πράσινης κάρτας», είναι να εκφράσω μερικές προσωπικές απόψεις για το τεράστιο πρόβλημα που εδώ και καιρό καταδυναστεύει την χώρα μου και τους συμπολίτες μου. Δεν θέλω να το παίξω ούτε παντογνώστης, ούτε κριτής των πάντων. Έχω κάνει σαν ενεργός πολίτης αυτής της χώρας και εγώ τα λάθη μου (όσοι είναι καλοί φίλοι γνωρίζουν),αλλά τα λάθη σε κάνουν να διορθώνεσαι και να σκέφτεσαι και περισσότερο και πιο έξυπνα. Και σε συνδυασμό με τις όποιες γνώσεις έχω αποκτήσει στο πανεπιστήμιο μου, μιας και οι σπουδές μου άπτονται των οικονομικών θεμάτων, πιστεύω ότι είμαι σε θέση να αναλύσω και να σχολιάσω 2-3 πράγματα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 27 Μάιος 2011 16:12

Περισσότερα...

 

Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 5 : Preseason

Όπως σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης καθημερινότητας, έτσι και στο ποδόσφαιρο , κάθε πλάνο  με μακροπρόθεσμες βλέψεις πρέπει να αποτελείται από ένα σύνολο μικρών χρονικών περιόδων, δομημένων σε μια χρονική αλληλουχία. Για να μιλήσουμε παραβολικά, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το ποδοσφαιρικό μακροπρόθεσμο μάνατζμεντ με ένα οικοδόμημα. Το οικοδόμημα αυτό χωρίζεται σε ορόφους και για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, «χτίζουμε» τον κάθε όροφο ξεχωριστά και μεθοδικά. Για έναν προπονητή , ο κάθε όροφος του οικοδομήματος, είναι η κάθε ποδοσφαιρική σαιζόν ξεχωριστά. Όσο καλύτερη είναι, τόσο πιο ομαλά θα κυλήσει το πλάνο του.

Για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή σαιζόν ένας μάνατζερ, θα πρέπει να δημιουργήσει και τα κατάλληλα «θεμέλια». Τις βάσεις δηλαδή που θα οδηγήσουν την χρονιά στην επιτυχία. Στο FM , αλλά και στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα, τα θεμέλια αυτά μπαίνουν κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Εκεί η κάθε ομάδα κάνει τους σχεδιασμούς και τις δοκιμές της και ετοιμάζεται για τις μάχες που θα ακολουθήσουν. Σήμερα λοιπόν η «Πράσινη Κάρτα» θα προσπαθήσει να δώσει μια συνολική πρόταση για τα καλύτερα αποτελέσματα στην καλοκαιρινή προετοιμασία.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 08 Φεβρουάριος 2011 18:27

Περισσότερα...

 

Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 4 : Youth is the future !

Ο όρος «Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ», εξ ορισμού αφορά έναν σχεδιασμό που έχει σαν βασική προοπτική του το μέλλον. Σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, το μέλλον βασίζεται σε συγκεκριμένους, τεχνικούς παράγοντες (διοικητική σταθερότητα, οικονομική ευμάρεια, μεγάλη βάση φιλάθλων κλπ), αλλά κυρίως στην ποιότητα των ακαδημιών της και των νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που τις απαρτίζουν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον κόσμο του Football Manager.

Το να χτίσει κάποιος προπονητής μία δυνατή ακαδημία και μια αποδοτική ομάδα νέων, είναι ένας εκ των βασικότερων αξόνων επιτυχίας του μακροπρόθεσμου μάνατζμεντ. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτύχει αγωνιστική σταθερότητα και συνέπεια, αναβάθμιση του συνολικού στάτους της ομάδας, μεταγραφική ανεξαρτησία και οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο, πως όλες οι ομάδες που έχουν σταθερά επιτυχημένες πορείες σε βάθος χρόνου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στις ακαδημίες τους. Έτσι και εμείς σήμερα, θα δώσουμε μερικές συμβουλές για την μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του ταλαντούχου δυναμικού των ακαδημιών.

Περισσότερα...

 

Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 3 : Financial Management

Το ποδόσφαιρο είναι το πλέον δημοφιλές και ιστορικό άθλημα, έχοντας ιστορία δεκάδων χρόνων. Από την αρχή του και για πολλά έτη, αποτελείτο από ερασιτεχνικές ομάδες και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, ως προς τον τρόπο λειτουργίας και νοοτροπίας του. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, ο «βασιλιάς των σπορ» έχει εξελιχτεί σε μία πλήρως επαγγελματική δραστηριότητα. Ο επαγγελματισμός αυτός ξεκινάει από την κορυφή της ποδοσφαιρικής πυραμίδας, που είναι η ΟΥΕΦΑ και τα υπόλοιπα όργανα, έως τις ομάδες και φυσικά τους παίκτες. Ο βασικός λόγος της μεταστροφής αυτής, είναι η είσοδος και εν τέλει κυριαρχία του οικονομικού στοιχείου. Χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, παχυλά συμβόλαια, ακριβές μεταγραφές, υψηλά έσοδα και έξοδα, έχουν κάνει το ποδόσφαιρο, έναν από τους μεγαλύτερους κοινωνικούς τομείς διακίνησης τεράστιων χρηματικών ποσών. Είναι λοιπόν προφανές, ότι στην εποχή μας, τα οικονομικά δεδομένα ενός συλλόγου είναι πολύ σημαντικά για την πορεία και την εξέλιξη του.

Στον μαγικό κόσμο του Football Manager, ο προπονητής μιας ομάδας, δεν ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα της εντός των γραμμών, αλλά για το συνολικό στάτους της. Που σημαίνει ότι ασχολείται με όλους τους τομείς λειτουργίας της, άρα και με τα οικονομικά της μεγέθη. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία μακροπρόθεσμη προπονητική πορεία, αφού τότε τα οικονομικά της ομάδος είναι άμεσα συνυφασμένα με την εξέλιξη της. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, ότι το μακροπρόθεσμο μάνατζμεντ σαν γενικός όρος περικλείει και το «Financial Management», τη διαχείριση δηλαδή των οικονομικών δεδομένων του συλλόγου. Αυτό είναι και το θέμα με το οποίο θα καταπιαστούμε σήμερα, στην συνέχεια του οδηγού μας για την μακρά προπονητική πορεία.

Περισσότερα...

 

Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 2 : Training & Scouting

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε από την στήλη της «Πράσινης Κάρτας» ένα αφιέρωμα – οδηγός στους επίδοξους εκείνους προπονητές, που ξεκινάνε ένα new game με έναν σύλλογο, έχοντας στόχο να παραμείνουν πολλά χρόνια στον πάγκο του και να τον οδηγήσουν σε μια σταθερή και μακροχρόνια εξέλιξη. Την προπονητική πρακτική αυτή την ονομάσαμε «Μακροπρόθεσμο μάνατζμεντ» και στο πρώτο μέρος του αφιερώματος αναφερθήκαμε στα αρχικά βήματα που πρέπει να γίνουν και στην πρώτη επαφή του προπονητή με τη νέα του ομάδα. Το πρώτο μέρος μπορείτε να το βρείτε εδώ :

http://football-manager.gr/news/monimes-stiles/prasini-karta/161-makroprothesmo-manatzment-part-1--getting-started

Στο σημερινό, δεύτερο μέρος, θα πάμε ένα βήμα παρακάτω και θα αναφερθούμε σε δύο σημαντικούς τομείς της οργάνωσης και λειτουργίας του συλλόγου μας. Πρόκειται για την προπόνηση και το scouting. Και τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν σημαντικό παράγοντα της προσδοκώμενης επιτυχίας μας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο –κυρίως- μακροπρόθεσμα που είναι και το ζητούμενο. Ας τα πάρουμε απ την αρχή όμως..

Περισσότερα...

 

Μακροπρόθεσμο Μάνατζμεντ part 1 : Getting Started

Το Football Manager κατά γενική ομολογία, είναι η καλύτερη σειρά στα simulation games για τον χώρο του ποδοσφαίρου, όσον αφορά τον τομέα της προπονητικής. Πέρα από τα πολλά προτερήματα του σε σχέση με τους κατά καιρούς ανταγωνιστές του, ο βασικός λόγος για την κυριαρχία του, είναι η σχεδόν ακριβής ανταπόκριση του με την πραγματικότητα. Για να το επιτύχουν αυτό οι σχεδιαστές του παιχνιδιού, δούλεψαν σκληρά για να προσδώσουν στο παιχνίδι το στοιχείο του πλουραλισμού. Το FM λοιπόν μας προσφέρει μια τεράστια βάση δεδομένων με ομάδες, παίκτες και προπονητές για να επιλέξουμε την πορεία και εξέλιξη της καριέρας μας.

Ο μεγάλος αυτός πλουραλισμός, έχει δημιουργήσει  διαφορετικές κατηγορίες manager , στους κόλπους των οπαδών του παιχνιδιού. Οι κατηγορίες αυτές διακρίνονται με βάση την αρχική επιλογή ομάδας και τους στόχους που βάζει ο κάθε παίχτης, όταν ξεκινάει ένα new game. Έτσι έχουμε τους “fast & furious managers”, που διαλέγουν εξ’ αρχής την Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα, με στόχο να παίξουν 2-3 χρονιές, να κατακτήσουν τα πάντα και να σταματήσουν το παιχνίδι. Η επόμενη κατηγορία είναι αυτή των “κολλημένων manager”. Πρόκειται δηλαδή γι αυτούς που κάθε φορά θα ξεκινήσουν με την ίδια ακριβώς ομάδα, ορμώμενοι από οπαδικά κυρίως κριτήρια. Έπειτα συναντάμε τους “καριερίστες”. Αυτούς δηλαδή που ξεκινάνε από τα χαμηλότερα στρώματα, αλλά πάντα είναι έτοιμοι να αρπάξουν όποια ευκαιρία τους παρουσιαστεί, να δεχτούν μία καλή πρόταση από ανώτερη ομάδα  και να εξελίξουν την καριέρα τους με στόχο την κορυφή. Τέλος έχουμε τους “Sir Alex Ferguson wannabes”. Τους υπομονετικούς προπονητές, που ξεκινάνε από τα χαμηλά επίπεδα ομάδων, με στόχο να δουλέψουν με αυτές σε βάθος χρόνου και να βάλουν σιγά σιγά τον σύλλογο στον δρόμο των επιτυχιών. Για αυτή την κατηγορία θα ξεκινήσουμε ένα μικρό αφιέρωμα – οδηγό στην στήλη της «Πράσινης Κάρτας».

Περισσότερα...

 
Facebook FanPage

Newsletter

Forum Latest Activity

Downloads & Comments

Σχόλια


Δημοφιλή

Ψηφοφορία...

Σας ικανοποίησε η μετάφραση στα ελληνικά;