Επαναλαμβανόμενο Έργο!

E-mail Εκτύπωση PDF

liverbird2Μπορεί να είναι αρχή ακόμα, μπορεί να έχει δρόμο το πρωτάθλημα και κάθε διοργάνωση στην οποία συμμετέχει η Λίβερπουλ, αλλά τα αγωνιστικά δείγματα που έχει δείξει ως τώρα δε θυμίζουν σε καμία περίπτωση την περσινή ομάδα, αλλά ούτε και ενθαρρύνουν τους οπαδούς να ονειρεύονται. Το έργο: η ομάδα να φτάνει στη Δεύτερη Θέση μια χρονιά και μετά να εξαφανίζεται, μέχρις ότου να το επαναλάβει, το έχουν δει πολύ οι οπαδοί της ομάδας. Θα έλεγε κανείς ότι είναι τυχαίες συμπτώσεις, αλλά δεν μπορεί κανείς επ’ ουδενί να το βγάλει από το μυαλό των σκάουσερ.

Δεν είναι πρώτη φορά που η ομάδα από το Μερσεϊσάιντ ξεπετάγεται και διεκδικεί τον τίτλο με αξιώσεις, με όχι και τόσο μεγάλα ονόματα και με αποδόσεις που χτυπάνε κόκκινο στις στατιστικές των αναλυτών. Αυτό όμως δε δίνει σε κανέναν χαρά. Αφενός, γιατί περιμένει την επόμενη χρονιά την ίδια καλή δουλειά για τη διεκδίκηση του τίτλου και αφετέρου, δεν είναι πρωτάθλημα, είναι η δεύτερη καλύτερη θέση. Κανείς δεν πανηγυρίζει για τον δεύτερο καλό, όσο κι αν η πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το πολυπόθητο αντικείμενο από όλους στις τάξεις της ομάδας.

 

Το επαναλαμβανόμενο έργο δε σταματάει όμως στο φαινόμενο που ανέφερα παραπάνω. Αλλά συνεχίζει με τη λέξη rotation. Κάτι που καλώς ή κακώς είχαν κουραστεί να ακούνε οι οπαδοί της ομάδας στην εποχή που o Μπενίτεζ είχε τις τύχες της. Μόλις δύο μόνο φορές, χωρίς κανένα πρόβλημα τραυματισμών, με όλη την ομάδα διαθέσιμη τον περισσότερο καιρό, χρησιμοποίησε την ίδια εντεκάδα τη σαιζόν 2007-2008. Από τη μεριά του, ο ίδιος ισχυριζόταν πως αυτό ήταν καλό, γιατί ξεκούραζε κάθε παίχτη ανά κάποια παιχνίδια, αλλά από την άλλη η ομάδα είχε αποδοτικές αστάθειες. Κάτι που συμβαίνει και σήμερα.

Μάλιστα το χειρότερο είναι, που ο νυν προπονητής της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς, το επαναλαμβάνει αδιάκοπα στην γραμμή άμυνας της ομάδας. Αλλάζει τα πρόσωπα συχνά, ανακατεύει πολύ την τράπουλα κι αυτό εκτός από συγχύσεις στη λειτουργία της, προκαλεί και συγχύσεις των παιχτών. Κανείς δε γνωρίζει αν είναι βασικός, ή αναπληρωματικός. Δε λέμε να είναι βασικός κάποιος αυτόματα, αλλά όταν έρχεται ένας παίχτης στο σύλλογο, περιμένει να παίζει έναν συγκεκριμένο αριθμό αγώνων, που φυσικά αυτό θα βασιστεί και στην αγωνιστική του κατάσταση. Μιλώντας ξεκάθαρα παραδειγματικά, αυτό που συνέβη με το Σακχό δεν ήταν πρόβλημα του ίδιου, αλλά του προπονητή του. Δεν είναι λογικό να τον έχει μία μέσα, μία έξω, δύο μέσα, δύο έξω. Γιατί, μιλώντας πάλι συγκεκριμένα, δίνει αυτόματα θέση βασικού στο Σκρτελ.

Από την άλλη πλευρά πάλι, σε ένα ντέρμπι αιωνίων, που όλοι γνωρίζουν τη σημαντικότητα αυτών των παιχνιδιών, ο Ρότζερς προτίμησε να χρησιμοποιήσει έξι νέους παίχτες στην εντεκάδα της ομάδας. Εννοώντας έξι νέες μετεγγραφές. Αυτό που θέλω να υπαινιχθώ είναι ξεκάθαρα, πως στα ντέρμπι χρησιμοποιείς παίχτες που ήδη γνωρίζουν τη σημαντικότητα αυτών των αγώνων. Παίχτες που έχουν ήδη μάθει την ιστορία. Ο προπονητής δεν είναι ένας άνθρωπος που λέει "θα παίξεις έτσι κι έτσι κι έτσι και θα κάνεις αυτό κι εκείνο και το άλλο". Είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο σύλλογος να αντιπροσωπεύσει την ομάδα, την ιστορία της, την ύπαρξή της από την πλευρά του πάγκου, των συνεντεύξεων και του ήθους του. Δεν περιμένει κανείς να κάνει παιχνίδια μυαλού, δεν θέλει κανείς να λέει εξυπνάδες. Αυτό που θέλουν οι περισσότεροι είναι να δώσει στους παίχτες να καταλάβουν τη σημαντικότητα του οικοσήμου, του χρώματος, της ομάδας, των τσιμέντων στο γήπεδο, πως αυτά χτίστηκαν, τι είναι το KOP, ποια είναι η ιστορία της, γιατί γράφτηκε με αίμα, τι έγινε επί Θάτσερ, όλα αυτά. Δεν είναι κατηχητικό, το αντιλαμβάνομαι, ίσως έχω ξεφύγει, αλλά αυτά τα παιχνίδια πάντα θέλουν κάτι παραπάνω για τη νίκη. Γιατί δεν έχουμε τους μεγάλους αστέρες, δεν έχουμε τους κορυφαίους σε κάθε θέση και πάμε να χτυπήσουμε παιχνίδια με την ψυχή.

Αυτήν την ψυχή πρέπει να την βγάλει στην επιφάνεια ο προπονητής, να δώσει το κίνητρο και το πάθος. Αλλά να επιλέξει τα σωστά πρόσωπα για να το κάνει. Θεωρώ λάθος να μην παίξουν Ενρίκε, Λούκας, Λάμπερτ και ίσως και Τουρέ που ξέρουν από αυτά τα παιχνίδια, όντας περισσότερα χρόνια στο σύλλογο, έχοντας συμμετάσχει ενεργά και στο σύλλογο και το πρωτάθλημα, ο καθένας για το δικό του λόγο. Το παιχνίδι δε χάθηκε γιατί δεν πήραμε πέναλτι, γιατί δεν έτρεξε ο Μπαλοτέλι, γιατί δεν έκανε πάσα εκεί που έπρεπε ο Χ και ο Υ δεν την διεκδίκησε, ούτε γιατί έκανε το σουτ της καριέρας του ο Γιαγκέλκα. Το παιχνίδι με την Έβερτον έληξε ισοπαλία γιατί ο προπονητής δεν επέλεξε να διατηρήσει το τυχερό 1-0 (μιλάμε για εκτέλεση φάουλ, 1/10 να μπει γκολ) και γιατί οι παίχτες δεν έχουν την ψυχή να παλέψουν για παιχνίδια που είναι καθαρά αγώνες των οπαδών.

Συλλήβδην, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως ο Ρότζερς επαναλαμβάνει τα λάθη του Ράφα Μπενίτεζ με το συχνό ροτέισον, επιμένει στις μετεγγραφές του πολύ, σε σημείο που βλέπω τον Άλλεν και τον Μπορίνι στο σύλλογο χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό λόγο, να πληρώνονται και αδρά για να έχουν θέση στον πάγκο, και τέλος δεν δουλεύει την άμυνα όσο θα έπρεπε. Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες των μετεγγραφών, ακόμα και σήμερα, φήμες θέλουν επιθετικούς να θέλει η ομάδα να φέρει, προφανώς θεωρεί ότι δεν έχουμε πρόβλημα στον αμυντικό μέσο, που θα ήταν ο μόνος που αν υπήρχε μπορεί να είχε κόψει και το σουτ του Γιαγκέλκα. Αλλά ας μην κάνουμε σενάρια σήμερα. Ο χρόνος θα δείξει αν ο Ρότζερς είναι ο εκλεκτός, αυτός που θα βάλει τα λάθη του μπροστά, θα τα παραδεχτεί και θα τα διορθώσει ή αν είναι αυτός που θα μείνει στις λαθεμένες του επιλογές και θα φύγει νύχτα…

Η μπάλα είναι στην περιοχή του. Εκείνος αποφασίζει.Τελευταία Ενημέρωση ( Κυριακή, 28 Σεπτέμβριος 2014 11:13 )  

Μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να σχολιάσουν!
Είσοδος | Νέα εγγραφή
Facebook FanPage

Newsletter

Forum Latest Activity

Downloads & Comments

Σχόλια


Δημοφιλή

Ψηφοφορία...

Σας ικανοποίησε η μετάφραση στα ελληνικά;