Ειδικοί στο ποδόσφαιρο...

E-mail Εκτύπωση PDF

mmsΕίναι κουτό, θαρρώ, πολλές φορές να παίρνουμε σαν αυθεντίες ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν εμπειρικά, με μοναδικό επιχείρημα την ηλικία τους και το χρόνο που δαπάνησαν πάνω σε αυτό για το οποίο μιλάνε.

Δε θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία, δε θεωρώ ότι είμαι σε κάτι ειδικός, κάθε άλλο, είμαι άνθρωπος που περισσότερο επιλέγει να ξέρει γενικά κάποια πράγματα, ίσα ίσα για να μπορεί να επιλέγει αυτά που θέλει και να ξεχωρίζει τι χρειάζεται, αλλά τουλάχιστον μπορώ να πω ότι ξέρω να ξεχωρίζω αυτούς που δεν είναι. Και είναι πολλοί, είναι ανάμεσά μας και μερικοί μάλιστα είναι τόσο τυφλοί που τους περνούν για πραγματικά ειδικούς.

Τι είναι ο «ειδικός», ας πούμε. «Ειδικός» είναι αυτός ο οποίος επειδή βλέπει ποδόσφαιρο πολλές ώρες στην τηλεόραση θεωρεί ότι ξέρει να ξεχωρίσει ποιος είναι καλός ποδοσφαιριστής και ποιος όχι. Αυτός ο ειδικός μάλιστα είναι εκείνος που όποτε δει φάσεις με γκολ σε κάποια τηλεόραση, τρέχει να παρακολουθήσει για να έχει να πει «τι γκολάρα έβαλε ο τύπος» και διάφορα άλλα ενθουσιώδη. Ο ίδιος, μάλιστα, θα είναι αυτός που θα το παίζει ότι τα ξέρει όλα, επειδή έχει διαβάσει όλη τη βικιπαιδεία, όλες τις φυλλάδες, όλα τα site και ξαφνικά κερδίζει το σεβασμό όλων των άλλων σε μια παρέα ή ένα φόρουμ. Η αλήθεια ποτέ δεν ήταν αυτή και δε θα γίνει.

Ειδικοί δεν υπάρχουν. Υπάρχουν άνθρωποι απλά που έχουν γίνει αναλυτές. Άνθρωποι που η μελέτη, η έρευνα και η εξομάλυνση τους έχουν δώσει τη δυνατότητα να μπορούν μέσα από αριθμούς, από στιγμιότυπα, από γεγονότα, από παρατηρήσεις και στατιστικές να ξεχωρίσουν σημεία καλύτερα από τον καθένα. Δεν είναι όλοι τους κομπιουτεράδες της νέας εποχής, ούτε ψάχνουν τα ποσοστά και τα στατιστικά για να βρουν με νούμερα τον καλύτερο παίχτη στον κόσμο. Αυτό που κάνουν είναι να παρακολουθούν το ποδόσφαιρο, να προσέχουν τι γίνεται, πως γίνεται, ποιες ήταν οι επιλογές, ποια αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή και να ξεχωρίσουν τον «καλύτερο ποδοσφαιριστή».

Ποιος είναι ο «καλύτερος ποδοσφαιριστής», θα μου πείτε. Δε θα κάτσω να μπω στη λούμπα που έπεσαν πολλοί πολύ, να πω Μέσι ή Ρονάλντο. Θα πω ότι είναι εκείνος που οι επιλογές του, η ευφυΐα του, οι κινήσεις του σε κάθε χώρο επηρεάζουν τόσο το αγωνιστικό κομμάτι ώστε να μπορούν να επηρεάζουν και το τελικό αποτέλεσμα. Όπως έχω πει στο προηγούμενο άρθρο μου, τεχνίτες ποδοσφαιριστές είναι πολλοί, γκολτζήδες είναι άλλοι τόσοι και αμυντικά κτήνη απεριόριστα. Δε θα σταματήσουν οι ποδοσφαιριστές να βελτιώνονται τεχνικά και γιατί η εμπειρία τους βοηθάει αλλά και γιατί το τεχνικό κομμάτι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο παίζει μεγάλο ρόλο. Αυτό που λείπει είναι μυαλά.

Είναι πραγματικά εύκολο να μαλώσουμε για το Μέσι και το Ρονάλτνο, τον Κασίγιας και τον Μπουφόν ή το Σουάρεζ και τον Βαν Πέρσι. Ο «ειδικός» πάντοτε έχει μια άποψη για όλους αυτούς, έχει πάντα κάτι να πει, θα κάτσει και να μαλώσει γιατί είναι μάλλον πτυχιούχος της ειδικής ειδικευμένης ακαδημίας ειδικών ποδοσφαίρου. Εκείνος όμως που ξέρει πραγματικά να ξεχωρίζει, ξέρει να πει ότι δεν ταιριάζουν όλοι παντού. Ξέρει να διακρίνει το στυλ ποδοσφαίρου μιας ομάδας και τι χρειάζεται για να βελτιωθεί. Δεν προτείνει ονόματα στο σύλλογο για να τον κάνει ομάδα αστέρων, αλλά βάζει κολώνες για να στηρίξει αυτό που χτίζει η ομάδα του. Ξέρει ότι η Χ ομάδα, η Υ ομάδα και η Ζ ομάδα για να μπορέσουν να γίνουν υπερδυνάμεις πραγματικά, μιας και έχουν τα χρήματα για να κινηθούν στο χώρο, τι παίχτες και ποιοι χρειάζονται. Έχουμε δει άπειρες φορές, συλλόγους να δαπανούν χρήματα σε αστέρες που δε χρειάζονται, σε αυτό το κομμάτι είναι και τα κέρδη από διαφημίσεις βέβαια. Πολλές έχουν γίνει οι μεταγραφές αστέρων του ποδοσφαίρου που ποτέ δεν έπαιξαν καλά, δεν ταίριαξαν και παραγκωνίστηκαν. Το φαινόμενο ολοένα και μεγαλώνει. Οι «ειδικοί» περισσότερο λένε ότι δεν μπορούν τα μεγάλα ονόματα μεταξύ τους να ταιριάξουν, όλοι θέλουν μια μπάλα. Αν όμως στρέψουν το βλέμμα τους στην Μπαρτσελόνα με τους αστέρες που έχει (αστέρες = κατακτήσεις τροπαίων σε αναλογία) θα παρατηρήσουν ότι μια χαρά συνεργάζονται. Γιατί; Γιατί ο καθένας έχει ένα στοιχείο που ο άλλος χρειάζεται κι αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Η νέα ομάδα του Ρότζερς στη Λίβερπουλ έχει μόνο δύο αστέρες μέσα στην 11άδα της με άλλους 2-3 επιφανείς ποδοσφαιριστές. Η ομάδα όμως αν εξαιρέσουμε την απειρία των παιχτών και του προπονητή αν βελτιώσει τα σημεία που χρειάζεται θα γίνει μια δύναμη στην Αγγλία. Εν αντιθέσει με την Μάντσεστερ Σίτυ που έχει περισυλλέξει την αφάν γκατέ των ποδοσφαιριστών με έναν πάγκο που θα ήταν σε άλλες ομάδες όλοι βασικοί, να ψάχνει ακόμα τη συνταγή της επιτυχίας σε μια εντελώς τυχαία χρονιά πέρυσι, της τελευταίας στιγμής πρωτάθλημα. Θα δείτε βέβαια όλους τους ειδικούς αυτούς να είναι οπαδοί των Τσέλσι, Μαν Σίτυ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και τώρα τελευταία ακούω Μάλαγα και Παρί Σεντ Ζερμαίν. Γενικότερα, ακολουθήστε τα λεφτά και θα τους δείτε οπαδούς τους.

Η βελτίωση στα σημεία πάντα έπαιζε ρόλο. Η βελτίωση σε ποιότητα μονάδων ποτέ δεν ήταν η λύση και ποτέ δεν έφερε καρπούς. Μάλιστα το μοναδικό που κατάφερε να κάνει είναι να καταστρέψει καριέρες και να μηδενίσει ποδοσφαιριστές. Τέτοιου είδους ειδικοί, δεν είναι κακό να είναι σε μια παρέα, εγώ πάντα γελάω μαζί τους, αλλά είναι κακό να είναι πρόεδροι συλλόγων και να φέρνουν παίχτες στις ομάδες, ακόμα χειρότερο να είναι και προπονητές. Και τέτοιοι είναι αρκετοί και δε θέλω να αναφέρω ονόματα, ξέρουμε όλοι ποιοι είναι. Σε σημείο να πετάνε λεφτά για να κλέψουν παίχτες από άλλες ομάδες που τους χρειάζονταν και να τους έχουν στον πάγκο, το λεγόμενο διαίρει και βασίλευε. Αποτυχίες μεταγραφές, αλλά αφού έχουν λεφτά για πέταμα, ποιο το κακό; Ας καταστρέψουμε μερικές καριέρες φέρνοντάς τους με ψευδείς προϋποθέσεις στο σύλλογο μας.

Εν κατακλείδι, οι «ειδικοί» καλύτερα να εγκαταλείψουν το άθλημα, γιατί όπως βλέπουμε καταστρέφεται σιγά σιγά, μας προκαλούν και νεύρα κι αυτό δεν είναι καλό για την υγεία. Συνεπώς οι «ειδικοί» δεν κάνουν καλό στην υγεία.Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 30 Σεπτέμβριος 2013 13:38 )  

Μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να σχολιάσουν!
Είσοδος | Νέα εγγραφή
Facebook FanPage

Newsletter

Forum Latest Activity

Downloads & Comments

Σχόλια


Δημοφιλή

Ψηφοφορία...

Σας ικανοποίησε η μετάφραση στα ελληνικά;